بورس تهران

بدون هیچ نگرانی در بورس تهران خرید و فروش کنید

بورس تهران

بدون هیچ نگرانی در بورس تهران خرید و فروش کنید

این وبلاگ با هدف آشنایی عموم مردم با بازار سرمایه راه اندازی شده است. شما میتوانید سوالات خود در خصوص بازار بورس و سهام را همه روزه در بخش نظرات ثبت کنید و پاسخ آن را دریافت کنید.

لطفا پیشنهادات خود را به آدرس پست الکترونیکی زیر ارسال نمایید:
tehranbourse@yahoo.com

۲۸ مطلب در آذر ۱۳۹۹ ثبت شده است

يكشنبه, ۳۰ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۳۱ ق.ظ

روند بازار بورس تهران یکشنبه مورخ 30 آذر 1399

همانطور که انتظار میرفت، دیروز دوباره بازار بورس تهران با افزایش تقاضا و ورود نقدینگی روبرو شد و شاهد رشد 31000 واحدی شاخص کل بودیم. میزان ورود نقدینگی دیروز حدود 1500 میلیارد تومان بود که امیدوار کننده است. از سوی دیگر، شاهد خروج پول از صندوق های با درآمد ثابت بودیم که این موضوع نیز نشانه خوبی برای ادامه رونق بازار بورس تهران است. اما همانطور که در روزهای گذشته نیز گفته بودم، هنوز شرایط بازار نوسانی است و نمیتوان در خصوص روند صعودی یا نزولی بازار با قاطعیت صحبت کرد! اما چیزی که اهمیت دارد این است که اگرچه هنوز فضای ترس در بازار حاکم است و اعتماد به صورت کامل به بازار باز نگشته، اما بسیاری از فعالان بازار، گارد دفاعی خود را رها کرده اند و در حال ورود نقدینگی به بازار هستند. از موارد بالا که بگذریم، بازار امروز نیز کار خود را با افزایش تقاضا آغاز خواهد کرد و شروع مثبتی خواهیم داشت! و حال کلی بازار، خوب خواهد بود! اما نوسانات همچنان در بازار برقرار است و اگر مثبت ابتدای بازار به صف های خرید کلی در بازار ختم شود، این صفوف خرید، عرضه خواهند شد که باعث ایجاد نوسان در بازار خواهد شد. به صورت کلی، نگرنی خاصی در بازار دیده نمیشود و فقط مانند همیشه از دوستان تقاضا دارم که از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند.  

۷ نظر موافقین ۴ مخالفین ۰ ۳۰ آذر ۹۹ ، ۰۸:۳۱
خانم منافی
شنبه, ۲۹ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۳۱ ق.ظ

روند بازار بورس تهران شنبه مورخ 29 آذر 1399

بورس تهران بعد از ثبت چند روز منفی، تقریبا به تعادل رسیده است! در آخرین روز معاملاتی، شاهد بودیم که در انتهای بازار، تقاضا در بازار افزایش پیدا کرد و اکثر صف های فروش جمع شد. قبلا در خصوص ترس فعالان بازار از ریسمان سیاه و سفید گفته ام! از آنجاییکه هنوز ترس بازار از ریزش وحشتناک مردادماه از بین نرفته، هر عرضه ای از سمت حقوقی های بازار، همان ترس را مجددا برای فعالان بازار تداعی میکند و آنها نیز اقدام به عرضه های بی منطق و بی تحلیل میکنند! در این خصوص باید بگویم که شرایط بازار تغییر کرده و قرار نیست چیزی شبیه گذشته برای بازار رخ دهد! هم در صعودها و هم در ریزش ها! پس بهتر است که فعالان بازار این موضوع را در نظر بگیرند و از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند. این رفتارهای هیجانی، باعث میشود تا بازار نیز دیرتر به اهداف خود برسد! از موارد بالا که بگذریم، بازار امروز نیز اگرچه پر عرضه خواهد بود، اما نتظار دارم که سمت تقاضا نیز پر قدرت ظاهر شود! در بازارهای جهانی نیز شاهد افزایش قیمت ها در کومودیتی ها هستیم که این موضوع نیز میتواند به افزایش تقاضا در بازار کمک کند. پس نگرانی در بازار دیده نمیشود و فقط از دوستان تقاضا دارم که از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند. 

۶ نظر موافقین ۴ مخالفین ۰ ۲۹ آذر ۹۹ ، ۰۸:۳۱
خانم منافی
چهارشنبه, ۲۶ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۵۳ ق.ظ

روند بازار بورس تهران چهارشنبه مورخ 26 آذر 1399

دیروز بورس تهران یکی از بزرگترین ریزش های تاریخی خود را ثبت کرد و با افت 55000 واحدی، از لبه پرتگاهی که در آن قرار داشت، سقوط کرد! عدم بازگشت اعتماد به بازار، شاید اصلی ترین دلیل این ریزش بود! چراکه بورس تهران از لحاظ بنیادی، اتفاقی برایش رخ نداده بود که مستحق چنین ریزشی باشد! اگر بخواهیم نیمه پر لیوان را نگاه کنیم، میتوانیم اینطور به جریان نگاه کنیم که ریزش سنگین دیروز، باعث خواهد شد تا زودتر به اولین محدوده حمایتی برسیم و شاهد ریزش فرسایشی نخواهیم بود! چون قرار بود در صورت از دست دادن حمایت 1.48 میلیون واحدی در شاخص کل، نهایتا 100هزار واحد ریزش داشته باشیم که دیروز نصف بیشتر این ریزش اتفاق افتاد و دیگر چیزی تا کف تعیین شده (محدوده 1.38 میلیون واحد) باقی نمانده است و امروز بازار میتواند در منفی ابتدایی بازار، به این محدوده حمایتی برسد و واکنش مثبت نشان دهد! از سوی دیگر، عرضه اولیه ای که امروز قرار بود انجام شود، توسط مدیران سازمان بورس لغو شد که این موضوع نیز نشان میدهد که مدیران سازمان بورس نیز انتظار چنین ریزشی را نداشتند و این تفکر که در بین سهامداران وجود داشت که این ریزش عمدی است، منتفی میشود! فعالان بازار باید بدانند که آن اتفاق عجیبی که در مرداد ماه افتاد و آن ریزش های بی منطق، دیگر تمام شده و شرایط بازار تغییر کرده است! خوبی ریزش دیروز بازار این بود که در سمت تقاضا، خریدار نیز وجود داشت و اینطوری نبود که همه بازار در صف فروش قفل باشد! اما چیزی که دوستان باید در نظر بگیرند این است که آن صعودهای پی در پی و آن رکورد شکنی های قبل از مرداد نیز به پایان رسیده است و جو نوسانگیری در بازار حاکم شده و فعالان بازار به سودهای 10 درصدی، قانع شده اند! همین موضوع باعث ثبت 2 روز مثبت و 2 روز منفی در بازار خواهد شد و مانع از آن میشود که صعودها و ریزش های وحشیانه 9 ماه قبل تکرار شود! البته در این بین، تک سهم هایی هستند که پتانسیل های نهفته بیشتری برای صعود و نزول دارند و راه خود را از بازار جدا خواهند کرد! از موارد بالا که بگذریم، انتظار دارم که بازار امروز بعد از شروعی منفی، خیلی زود به تعادل برسد و ترسی که در وجود فعالان بازار شکل گرفته، بی مورد است!! این منفی ها، بهترین فرصت برای اصلاح سبد است. پس از این فرصت ها استفاده کنید!

۱۴ نظر موافقین ۳ مخالفین ۰ ۲۶ آذر ۹۹ ، ۰۸:۵۳
خانم منافی
سه شنبه, ۲۵ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۲۶ ق.ظ

روند بازار بورس تهران سه شنبه مورخ 25 آذر 1399

شاخص کل بورس تهران بعد از برخورد به مقاومت 1.5 میلیون واحدی، چندین روز تلاش کرد تا بتواند از این مقاومت عبور کند که در نهایت موفق نشد! و دیروز با افت 31000 واحدی، به محدوده 1.48 میلیون واحدی سقوط کرد! محدوده ای که اکنون شاخص کل در آن قرار دارد، در حقیقت لبه پرتگاه است! جاییکه اگر نتواند کنترل خود را حفظ کند، حداقل تا محدوده 1.38 میلیون واحدی نیز سقوط خواهد کرد و بازگشت از آن محدوده، به مراتب سخت تر خواهد بود! پس به نفع همه است که شاخص کل، محدوده فعلی خود را از دست ندهد! با این حساب، امروز آخرین فرصت برای بازار است تا خود را از یک روند نزولی دیگر نجات دهد! از موارد بالا که بگذریم، بازار امروز مطمئنا کار خود را با فشار فروش آغاز خواهد کرد و این فشار فروش میتواند در ابتدای بازار، شاخص کل را تا 10000 واحد دیگر به پایین بکشد! این محدوده جایی است که فعالان و مسئولان بازار، باید مراقب باشند و نبرد اصلی عرضه و تقاضا در این محدوده خواهد بود! و پیروز این نبرد، در انتهای بازار مشخص خواهد شد! من شخصا خوشبین هستم که این محدوده حمایتی حفظ شود. ولی باید منتظر بمانیم و ببینیم که در انتهای بازار، نتیجه این نبرد، به نفع کدام جبهه به پایان خواهد رسید.   

۸ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰ ۲۵ آذر ۹۹ ، ۰۸:۲۶
خانم منافی
دوشنبه, ۲۴ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۲۱ ق.ظ

روند بازار بورس تهران دوشنبه مورخ 24 آذر 1399

بازار بورس تهران روزهای نوسانی خود را طی میکند تا محرکی جدید از راه برسد و ادامه مسیر را مشخص کند! وضعیت حجم و ارزش معاملات این روزهای بورس تهران قابل قبول است و از این بابت، نگرانی در بازار دیده نمیشود. اما برای ادامه مسیر، نیاز به ورود نقدینگی بیشتری است که این مهم هنوز محقق نشده است. هنوز اعتماد 100 درصدی به بازار بازنگشته و همین موضوع از ورود نقدینگی جدید جلوگیری میکند. نگرانی این روزهای بازار، بحث لایحه بودجه ارسالی دولت به مجلس است که با توجه به اظهار نظر نمایندگان مجلس، احتمال دارد کلیات آن مورد پذیرش قرار نگیرد و این لایحه مجددا به دولت عودت شود! ایراداتی که مجلس در این خصوص دارد، جای بحث زیادی دارد و به اعتقاد من، این ایرادات، بیشتر جنبه دعواهای حزبی دارد تا اینکه ایراد بنیادی باشد! امیدوارم این دعواای حزبی، مجددا فضای اقتصاد و بورس کشور را آشفته نکند! از موارد بالا که بگذریم، دیروز افزایش عرضه ها در بازار ادامه داشت و اگرچه نیمه دوم بازار با افزایش تقاضا در نمادهای گروه پالایشی روبرو بودیم و مقداری از افت شاخص کل جبران شد، اما در نهایت این شاخص کار خود را با افت 11000 واحدی به پایان رسانید. البته هنوز شاخص کل، کانال 1.5 میلیون واحدی خود را خفظ کرده و این موضوع، جای بسی امیدواری دارد! دیروز نیز خدمت دوستان گفتم که لیدر این روزهای بازار بورس تهران، نمادهای گروه خودروسازی هستند و چشم بازار به نمادهای اصلی این گروه دوخته شده است! نماد خودرو به عنوان یکی از نمادهای اصلی این گروه، وضعیت نموداری جالبی دارد! حمایت مهم این نماد در محدوده 380 تومان است و قیمت تابلوی این نماد اکنون در محدوده 388 تومان قرار گرفته که بسیار به محدوده حمایتی خود نزدیک است. انتظار داشتم دیروز این نماد با توجه به نزدیکی به منطقه حمایتی، با افزایش تقاضا روبرو شود که اینگونه نشد! باید ببینیم امروز در ابتدای بازار و با برخورد به خود نقطه حمایتی، چه واکنشی از خود نشان خواهد داد. با توجه به مطالب گفته شده در بالا، انتظار دارم که بازار امروز شرایطی بهتر از روز گذشته داشته باشد و منفی های ابتدای بازار، خیلی زود با افزایش تقاضا پاسخ داده شود و رنگ سبز بر اکثر نمادهای بازار حاکم شود. 

۸ نظر موافقین ۳ مخالفین ۰ ۲۴ آذر ۹۹ ، ۰۸:۲۱
خانم منافی
يكشنبه, ۲۳ آذر ۱۳۹۹، ۰۸:۳۷ ق.ظ

روند بازار بورس تهران یکشنبه مورخ 23 آذر 1399

بازار بورس تهران با وارد شدن به محدوده 1.5 میلیون واحدی، با افزایش عرضه ها روبرو شده است. دیروز در حالیکه شاخص کل با رشد 21000 واحدی روبرو شد، اما افزایش عرضه ها در بازار به وضوح دیده میشد و هرچه به پایان بازار نزدیکتر میشدیم، این افزایش عرضه، بیشتر به چشم میخورد. البته با آنالیز معاملات روز گذشته و مشاهده حجم و ارزش معاملات و همچنین ورود و خروج نقدینگی به بازار، میتوان نتیجه گرفت که حال کلی بازار خوب است! اما هنوز ترس بازار از تجربه تلخ ماه های اخیر، کاملا از بین نرفته و با کوچکترین تحرکات در سمت عرضه، فعالان بازار با دستپاچگی اقدام به فروش سهام خود میکنند که این موضوع باعث از بین رفتن تعادل بازار میشود. با توجه به گفته های بالا و همچنین مشاهده وضع موجود، برای بازار امروز انتظار دارم که بازار کار خود را با افزایش عرضه ها آغاز کند. اما از آنجاییکه منفی اول وقت امروز باعث میشود تا بعضی از نمادهای مهم بازار از جمله نماد خودرو به حمایت مهمی برخورد کند، انتظار دارم که بعد از شروعی نوسانی و متمایل به رنگ قرمز، در ادامه با افزایش تقاضا در بازار روبرو شویم و بازار به تعادل و رنگ های سبز برسد. امروز رهبری بازار بر عهده گروه خودروسازی است و در صورتیکه نماد خودرو بتواند از حمایتی که در آن قرار گرفته با افزایش تقاضا روبرو شود و به صف خرید برسد و این صف را تا انتهای بازار حفظ کند، میتوان انتظار داشت که بازار نیز با این نماد همراهی کند و رنگ سبز در بازار غالب شود. با این حساب، روزی نوسانی در انتظار فعالان بازار است و افرادی که به اصول نوسانگیری آگاه هستند، میتوانند با پذیرش ریسک های نوسانگیری، از منفی های ابتدای بازار استفاده کنند!

۶ نظر موافقین ۳ مخالفین ۰ ۲۳ آذر ۹۹ ، ۰۸:۳۷
خانم منافی
شنبه, ۲۲ آذر ۱۳۹۹، ۰۱:۰۰ ب.ظ

قیمت پایانی سهام


قیمت پایانی سهم در بورس چیست و چه فرقی با قیمت آخرین معامله دارد؟


قیمت پایانی سهام، قیمتی است که معامله سهم در ابتدای روز بعد، براساس آن قیمت آغاز می شود.
بدین ترتیب لزوما همواره قیمت پایانی سهم، با آخرین قیمت سهم برابر نیست.
زیرا قیمت سهام شرکتها، درصورتی می تواند حداکثر افزایش یا کاهش روزانه را تجربه کند، که حجم قابل توجهی از آن سهم در طول ساعت معاملاتی مورد معامله قرار گیرد.
اینجاست که حجم مبنا مطرح میشود.
بنابراین اگر میزان معاملات بر روی آن سهم از حجم مبنا کمتر باشد، درصد افزایش یا کاهش قیمت سهم نیز کمتر از حداکثر میزان افزایش یا کاهش تعیین شده براساس مقررات خواهد بود.
برای مثال، اگرچه ممکن است قیمت آخرین معامله سهام یک شرکت پذیرفته شده در بورس، در یک روز افزایش یا کاهش 5 درصدی (حداکثر نوسان روزانه، براساس مقررات) را تجربه کند، اما چون حجم معاملات روی آن سهم کمتر از حجم مبنا بوده است، بنابراین قیمت پایانی سهم مثلا با حداکثر 1 درصد افزایش یا کاهش، ثبت میشود.
قیمت پایانی سهم براساس میانگین موزون قیمت سهم در طول یک روز معاملاتی، تعیین میشود.


قیمت آخرین معامله
همانطور که از نام آن مشخص است، قیمت آخرین معامله، قیمتی است که آخرین بار سهام در آن قیمت معامله شده است. به دلیل اینکه قیمت آخرین معامله در اغلب موارد به میزان زیادی بالا و پایین میشود، معمولا برای اشاره به قیمت یک سهام، از قیمت پایانی استفاده میکنند.
قیمت آخرین معامله برای سفارشگذاری در بورس اهمیت زیادی دارد؛ زیرا شخص در صورتی که بخواهد معامله را به سرعت انجام دهد، میتواند قیمت سفارش خود را نزدیک به این قیمت یا معادل این قیمت وارد کند تا احتمال کامل شدن سفارش افزایش یابد.
 

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۲۲ آذر ۹۹ ، ۱۳:۰۰
خانم منافی
جمعه, ۲۱ آذر ۱۳۹۹، ۰۱:۰۰ ب.ظ

توهم کنترل و خوشبینی غیرواقعبینانه


یکی از موضوعاتی که امروزه در معاملات بورس و بازارهای مالی نقش تعیین کنندهای دارد، چگونگی رفتار افراد و تورش های رفتاری در این معاملات است.
توهم کنترل به حالتی گفته می شود که در آن فرد میزان احتمال موفقیت خود را به صورت نادرستی بالاتر از میزان احتمال عینی موجود برآورد میکند و انتظار دارد. خوشبینی غیر واقع بینانه نیز مفهومی شبیه به توهم کنترل است که در مورد رویدادها در آینده در نظرگرفته میشود. البته در ادبیات روانشناسی تعریف دقیقی از توهم کنترل ارائه نشده است. 
بیشتر بررسی ها در این زمینه میزان تاثیر متغیرهای مختلف مانند انتخاب ها، توالی خروجی ها، آ شنایی با وظایف و کارها یا مشارکت فعال را بر روی توهم کنترل را مورد ارزیابی قرار میدهند. برخی از محققان نشان داده اند که بررسی ها انجام شده در این زمینه میزان و درجه کنترل را مورد سنجش قرار نمی دهند و به جای آن توانایی پیشبینی و یا قضاوت افراد را با توجه به اقتضائات اندازه گیری میکنند. بر همین اساس  شاید عبارت " قضاوت موهوم " بهتر بتواند مفهوم توهم کنترل را به صورت عملیاتی نشان دهد . ارتباط بین جنبه های مختلف فرااعتمادی و میزان آن در افراد مختلف، از نظر محققان در این حوزه محل تردید است. برخی این ارتباط را در برخی شرایط خاص برقرار میداند و برخی نیز منکر هر گونه ارتباط منطقی بین این مفاهیم می شوند. به هر حال در اکثر بررسی های انجام شده در این مورد، محرکها و عواملی را مورد شناسایی قرار میدهند که فرا اعتمادی را ایجاد میکنند و به دنبال بررسی شرایطی برای کاهش آن هستند. در بسیاری موارد اطلاع سرمایه گذاران حقیقی از وجود چنین تورشهای رفتاری ای به او کمک میکند تا در حد زیادی بر اثر این تورش ها فائق آید. در بازار بورس ایران تحقیقات قابل توجهی برای سنجش شدت این تورشها انجام نشده است و به نظر می رسد توجه به این دسته از تحقیقات بسیار ضروری باشد.
 

موافقین ۲ مخالفین ۰ ۲۱ آذر ۹۹ ، ۱۳:۰۰
خانم منافی

بازار سرمایه به کدامین سو می‌رود؟

این سوالی است که تقریبا هر فرد دارای کد بورسی در پیچیده‌ترین بازار کشور با آن درگیر است. افراد چه از لحاظ مالی تحصیل کرده باشند و چه آشنایی آنها با بورس تنها به اطلاعات درست و غلط ارائه شده در فضای مجازی و کانال‌های تلگرامی محدود باشد، یک خصیصه مشترک دارند. انسان‌ها فارغ از همه اشتراکات و تفاوت‌هایی که با هم دارند در امید به کسب سود با هم شریک‌اند. طبیعتا اینکه چنین مساله‌ای دارای چه ریشه‌های تکاملی و زیستی در انسان‌هاست موضوع بحث این گزارش نیست، اما آنچه مشخص است، کارکردهای ذهن انسان حالا در عصر بهره‌برداری از پیچیدگی‌های فنی و شناختی جوامع امروز، آنچنان که باید با سرعت رشد علم تطبیق نیافته است.
دقیقا به همین دلیل است که ما در مواجهه با بسیاری از موقعیت‌های نیازمند به تصمیم‌گیری، بیش از آنکه چوب تنبلی خود را خورده باشیم از تبعات ساده‌انگاری رنج می‌بریم؛ ساده‌انگاری که بیش از هر چیز از دست کم گرفتن زوایای پنهان موضوع فعالیت و بالطبع عدم‌قطعیت ناشی می‌شود.
دقیقا به همین دلیل است که بازار سهام بارها و بارها در طول تاریخ شاهد کژاندیشی‌هایی بوده که به جز فعالان این بازار دامن سایرین را گرفته و بعضا با شکل‌گیری حباب‌های قیمت به کلیت اقتصاد کشورها نیز آسیب زده است. بررسی تبار شناسی حباب‌ها در بازارهای مالی نشان می‌دهد که همه آنها در اوج ناباوری و حیرت از عوامل بیرونی شکل گرفته‌اند و در اوج خوش‌بینی نیز خاتمه یافته‌اند.
در حال حاضر بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه در مورد آنچه در میانه مردادماه روی داد نیز همین نظر را دارند. در آن زمان کمتر کسی از سرمایه‌گذاران حقیقی بازار سرمایه می‌توانست تصور کند که قیمت‌ها مسیری متضاد از روند دو ساله را آغاز کنند و آنچنان بر ریزش خود ادامه دهند که در نهایت فشار سنگین عرضه در بسیاری از نمادها برای روزهای متمادی جریان معاملات را از تقاضای موثر خالی کند.
کوچک‌ترها رنگ عوض می‌کنند
بررسی‌ها از روند معاملات در هفته‌های اخیر به خوبی موید آن است که این رویه در طول این مدت و همزمان با برگشت قیمت‌ها به سطوح بالاتر معکوس شده است. در روزهای اخیر نمادهای کوچک بورسی که در گذشته‌ای نه چندان دور، در بحبوحه ترس سرمایه‌گذاران از ریزش بیشتر بدون خریدار مانده بودند، نه تنها از وضعیت قبلی خارج شده‌اند که حالا هم از سهام بزرگ بازار که از ابتدای سال تاکنون هم در روزهای رونق و هم در روزهای رکود عملکرد بهتری از خود به نمایش گذاشتند، گوی سبقت را ربوده‌اند.
با نگاهی دقیق‌تر به روند قیمت‌ها و تعقیب ورود و خروج نقدینگی حقیقی در بورس تهران می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که فعالان بازار این روزها تمایل بیشتری به خرید سهام در نمادهای کوچک‌تر دارند.
بررسی‌ها حکایت از تغییر وضعیت معاملات نمادهای کم وزن بازار از صفوف سنگین خرید به صف‌های فروش دارد. برای مثال نمادهایی مثل «فخاس»، «خکمک» و «غشان» از جمله نمادهایی بوده‌اند که در ماه‌های اخیر با صف‌های خرید یا صف فروش‌های قابل‌توجه مواجه بودند و در این میان بارها پیش آمده که هیجان خرید جای خود را به هیجانی در جهت عکس داده است.
در طول این مدت اشباع خرید و فروش در نمادهای یاد شده به حدی بوده که حتی نبود تقاضا یا عرضه سبب شد تا این نمادها حتی درصد اندکی از قیمت پایانی را هم نتوانند پر کنند. توجه بیشتر به نمادهایی از این دست به خوبی نشان می‌دهد که این بخش از بازار سرمایه تا چه حد در مقابل تغییر جریان نقدینگی آسیب‌پذیر است. با این حال مشکل وقتی حادتر می‌شود که دریابیم این رویه در بازار سرمایه امری مسبوق به سابقه است و نه تنها طی سال‌های پررونق اخیر بلکه بارها در ایام رکود ادامه‌دار بازار سهام بین سال‌های ۹۲ تا ۹۶ در نمادهای سبک وزن بازار تکرار شده است.

توضیحی بر دور باطل ریسک
دلیل تغییر نگاه‌ها به سمت سهام کوچک بازار چیست؟ چرا فعالان بازار به جز چند برش کوتاه از تاریخ ۵۰ و چند ساله بازار سهام در ایران همواره چشم به نمادهایی داشته‌اند که تا این حد تغییر جهت آنها آسان است؟ برای پاسخ به این سوال شاید بهتر باشد بگوییم که فعالان ریسک پذیرتر بازار همواره نیمه پر لیوان را می‌بینند. آنها اغلب می‌دانند که سهام سبک وزن، برای پر کردن حجم مبنا و رسیدن به قیمت‌های بالاتر راهی به مراتب آسان‌تر از نمادهای سنگین را پیش رو دارند.
برای مثال نمادی که در یک روز تنها به ۵ میلیارد تومان معامله در صف خرید نیاز دارد تا قیمت پایانی آن به میزان ۵ درصد رشد کند به مراتب نسبت به نمادی که با ۱۵ میلیارد تومان به این هدف می‌رسد وضعیت بهتری دارد. دقیقا به همین دلیل است که در طول ۲ سال منتهی به سال‌جاری که ورود نقدینگی به بازار سرمایه روندی صعودی را می‌پیمود، نمادهای سنگین وزن بازار از رشد کمتری برخوردار بودند و در مقابل کوچک‌ترها با رشد تند و تیز قیمت خود تقریبا بدون وقفه شاخص کل هموزن را بیش از شاخص کل بورس افزایش می‌دادند. دقیقا به همین دلیل بود که نماگر اصلی بورس در طول سال ۹۸، ۱۸۷ درصد و شاخص هموزن در حدود ۴۳۷ درصد افزایش یافت.
شدت این روند تنها زمانی کاهش یافت که سیل نقدینگی گسیل شده به بازار سهام، در ماه‌های ابتدایی سال‌جاری تحت‌تاثیر کاهش نرخ بهره و رکود مشاغل به سبب شیوع کرونا، به دلیل اشباع تقاضا از ورود به نمادهای کوچک‌تر بازماند و به ناچار از جریان معاملات نمادهای بزرگ بازار سر برآورد.
خروجی این اشباع نیز چیزی نبود جز رسیدن شاخص کل بازار به ابرکانال ۲ میلیون و ۷۸ هزار واحدی. برای آنکه زنجیره وقایع ذکر شده را تکمیل کنیم باید بدانیم که طی دو هفته اخیر پیشروی بیشتر شاخص کل هموزن نسبت به شاخص بورس به روال سال‌های قبل بازگشته و نمادهای این بازار در شرایطی داد و ستد می‌شوند که در ۱۵ روز اخیر به جز برخی استثناها نماگر هموزن از شاخص بورس بیشتر رشد کرده است.
دقت در آنچه تاکنون شرح داده شد، به خوبی نشان می‌دهد که در برابر شانس بالایی که نمادهای کوچک برای افزایش سریع قیمت دارند، ریسک زیادی را نیز به سرمایه‌گذاران خود منتقل می‌کنند. چرا که اگر این نمادها بتوانند تحت‌تاثیر افزایش تقاضا در مدتی کوتاه عملکردی سریع به نمایش بگذارند، به این معنا خواهد بود که در مدت زمانی اندک نیز می‌توانند راه رفته را بازگردند.
حال سوال اینجاست که اگر واقعا ریسک سرمایه‌گذاری اینچنینی تا این حد بالاست، پس چرا بسیاری از فعالان بازار سهام حتی آنها که تجربه کافی از حضور در این بازار دارند، به پذیرش خطرهای موجود تن می‌دهند؟ چطور ممکن است شخصی بر ارزنده نبودن دارایی خود واقف باشد و آن را به امید بالاتر رفتن قیمت همچنان نگه دارد؟
بازنده نهایی
مطالعات مالی رفتاری پس از گذشت سال‌ها به خوبی نشان داده‌اند که رفتارشناسی حباب‌ها در بازار سهام و نظایر آن اگرچه برخلاف تصور عامه ناشی از کلاهبرداری نیست اما از بعد عملکرد تا حدودی به ترفند پانزی شباهت دارد. در این روش سود نامتعارفی که به هر سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود در واقع نه از بازده معمول یک سرمایه‌گذاری بلکه از جیب شخص جدیدی است که به امید سود به تازگی وارد چرخه سرمایه‌گذاری شده است. رویه یاد شده تا جایی ادامه پیدا می‌کند که بعد از آخرین سرمایه‌گذار، شخص جدیدی وارد این رویه نشود. در این حال معکوس شدن جریان نقدینگی به لو رفتن حقه منجر خواهد شد.
 در بازار سهام نیز وضعیت نمادی که با حباب مواجهند اگرچه ناشی از وقوع تقلب یا کلاهبرداری نیست، اما تا حد بسیار زیادی از تغییرات الگوی جریان نقدی پانزی پیروی می‌کند. در این حالت بسیاری از افراد که ریسک خرید یک دارایی گران‌قیمت را پذیرفته‌اند، بر این باور هستند که همواره شخص دیگری خواهد بود تا سهام آنها را به امید رشد بیشتر قیمت از آنها بخرد.

این وضعیت که در ادبیات مالی از آن با عنوان «ساده‌دل بزرگ‌تر» یاد می‌شود، تا جایی تداوم خواهد داشت که ساده‌دل‌تر از سرمایه‌گذار آخر پیدا نشود و نبود تقاضا روند صعودی را به یک باره معکوس کند. در این حالت طبیعی خواهد بود که افت قیمت‌ها ادامه‌دار و شدید باشد تا جایی که سهام شرکت‌ها به اشباع کامل فروش برسند یا متغیرهای بنیادی به حمایت از قیمت سهام برآیند؛ وضعیتی که دقیقا طی هفته‌های قبل در بسیاری از نمادهای بازار سهام رخ داد. 
در ماه‌های اخیر برخی از نمادها، بعضا بیش از ۶۰ درصد از بهای خود را در مدتی اندک از دست دادند. این مساله در حالی رخ داد که در حال حاضر نیز شواهد حکایت از رونق دوباره نمادهای کوچک و احتمال درگیر شدن افرادی در این فرآیند دارد که احتمالا از سازوکار چرخه‌های این چنینی و اثر مخربی که دامنه نوسان بر تشدید آنها می‌گذارد، اطلاع چندانی ندارند.
برای دوری از تبعات منفی این احتمال همان‌طور که در بسیاری از مصاحبه‌ها و گزارش‌ها بر آن تاکید شده بهتر است تا مردم عادی که با اندک سرمایه خود به امید کسب سود به بازاری مانند بورس می‌آیند با افزایش دانش مالی خود و دوری از حواشی که افراد سودجو در فضای مجازی ایجاد می‌کنند، با بهره‌گیری از تخصص افراد ذی‌صلاح در این زمینه از به خطر انداختن دارایی‌های خود بپرهیزند.
نگاهی به بازدهی دو شاخص کل و هموزن از ابتدای شهریورماه نشان می‌دهد طی ۵/ ۱ ماه ابتدایی این بازه، سهام گروه‌های بزرگ و عمدتا کامودیتی‌محور در رشد قیمت از کوچک‌ترها سبقت گرفته‌ بودند؛ اما ۲۸ مهر شاهد تلاقی این دو نماگر بودیم. در ادامه وضعیت تغییر کرد و این شاخص هموزن بود که از شاخص کل پیشی گرفت. با وجود این اما دو نماگر مذکور همراستا با یکدیگر حرکت می‌کردند.
از ابتدای آذرماه توجه به گروه‌های کوچک بازار جدی‌تر شد تا شاهد واگرایی هر چند محدود دو نماگر یاد شده باشیم که طی دو روز معاملاتی گذشته به اوج خود رسیده است. به‌طوری‌که در مقابل افت شاخص کل (به‌عنوان نماینده سهام با ارزش بازار بالا)، شاخص هموزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) روندی صعودی در پیش گرفته است. موضوعی که نشان می‌دهد توجه به سهام کوچک‌تر بازار که به‌عنوان سهام چابک نیز شناخته می‌شود، افزایش یافته است.
 

موافقین ۲ مخالفین ۰ ۲۱ آذر ۹۹ ، ۱۲:۰۰
خانم منافی
جمعه, ۲۱ آذر ۱۳۹۹، ۰۹:۳۰ ق.ظ

چگونه به اهداف مالی خود برسیم؟


سه دلیل عمده شکست افراد در رسیدن به اهداف این است:
•    آنها بطور مداوم کارهای لازم برای رسیدن به هدف را انجام نمیدهند
•    حواس و تمرکز آنها با افکار و فرصتهای دیگر منحرف میشوند
•    آنها چند هفته یا چندماه بعد، اهداف بلندمدتشان را فراموش میکنند


چگونه به هدف خود پایبند باشیم؟
خوشبختانه راهی نسبتاً ساده برای غلبه بر این سه عامل اشاره شده وجود دارد: 
هر روز صبح دفترچه یادداشتتان را بردارید و هدف اصلی بلندمدت (مثلا هدف یکسال یا دوساله) را بنویسید. همراه با اینکار، مهمترین دلیلی که باید به این هدف برسید و پیشرفتی که تاکنون داشتید را روی کاغذ بیاورید.
در گذشته شاید بعد از مدتی هدف خود را فراموش میکردید و از مسیر منحرف میشدید، سپس دوباره بعد از مدتی به مسیر برمیگشتید اما بازبینی و چک کردن روزانه اهداف رفته رفته پایداری بیشتری در رسیدن به اهدافتان را رقم می زند.
اما چرا چک کردن و نوشتن اهداف بلندمدت بطور روزانه به موفقیت کمک میکند؟ 5 دلیل اصلی وجود دارد که در ادامه میخوانید:
•    نوشتن اهداف، بهرهوری شما در کار را افزایش میدهد.
•    تمرکز شما به شدت افزایش مییابد.
•    تعهدتان را افزایش میدهید.
•    به شکل خودکار بر روی هدف متمرکز خواهید بود. 
•    بی عملی را کنار میگذارید و دست به کار می شوید.
همانطور که در ابتدا اشاره شد، بسیاری از افراد در رسیدن به اهداف شکست میخورند، زیرا کار مداوم و مستمر که لازمه رسیدن به هدف است را انجام نمی دهند. آنها هدفی تعیین می کنند، مهلتی در نظر می گیرند ولی به ندرت دست به کار می شوند. سردرگمی، عدم تمرکز و عدم تعیین وظایف و کارهای روزانه یکی از عوامل به تعویق انداختن کارهاست. بعد از اینکه هدف بلندمدت خود و دلیلی که باید به آن برسید را روزانه چک کردید، به تعویق انداختن کارها را کنار میگذارید. صرفاً یادآوری روزانه اهداف یکی از راههای انگیزهبخش برای اقدام و دست به عمل زدن است.


دست به کار شوید
تغییر زمانی حاصل میشود که دست به کار شوید. صرفاً دانستن یک چیز کمک چندانی نمیکند باید اقدام کنید. به همین خاطر پیشنهاد میکنم همین امروز این فرایند را طی کنید:
قدم اول: هدف بلندمدتتان را روی کاغذ بنویسید. با دقت و بطور شفاف و با جزییات این هدف را تعریف کنید.
قدم دوم: بنویسید چرا میخواهید به این هدف برسید؟ دلیل احساسی که با خواندن آن شور و اشتیاق بگیرید را شرح دهید. رسیدن به این هدف چه تغییراتی در زندگیتان ایجاد میکند؟
قدم سوم: پیشرفت روزانهای که برای رسیدن به این هدف بدست آوردهاید را روی کاغذ بیاورید. به این ترتیب به راحتی میتوانید ببینید در مسیر درست هستید یا نه.
قدم چهارم: این فرایند را روزانه انجام دهید. اگر هدف بلندمدت شما روزانه 15 دقیقه ارزش وقت گذاشتن برای نوشتن دوباره ندارد، باید فکری به حال خودتان کنید!
 

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۲۱ آذر ۹۹ ، ۰۹:۳۰
خانم منافی